Kişisel gelişim zirvesi sertifikası ne işe yarar ?

Emre

New member
Kişisel Gelişim Zirvesi Sertifikası Ne İşe Yarar?

Herkesin hayatında bir dönüm noktası olur ya, işte ben de bir dönem sürekli eğitimlere, zirvelere, seminerlere katıldım. Katıldığım her etkinlikten sonra elime koca bir sertifika tutuşturuluyordu. Duvarıma astım, dosyalara yerleştirdim, hatta birkaçını kaybettim bile. Ama bir gün durup düşündüm: “Bu sertifikalar bana gerçekten ne katıyor?” İşte bu yazıyı yazma nedenim tam olarak bu sorgulamanın kendisi.

Sertifika mı, Sembolik Bir Kağıt Parçası mı?

Kişisel gelişim zirveleri, son yıllarda hızla popülerleşti. Ancak eleştirel gözle baktığımızda şu soruyu sormak zorundayız: Bu etkinliklerin sonunda verilen sertifikalar gerçekten bir işe yarıyor mu, yoksa sadece motivasyon amaçlı sembolik belgeler mi?

Bir iş görüşmesine gittiğinizde, özgeçmişinizde onlarca zirve sertifikası gören bir insan kaynakları uzmanı gerçekten etkilenecek mi? Yoksa bunları “kişisel merak” kategorisine koyup es geçecek mi? Bu noktada sertifikanın değerinden çok, sertifikayı alan kişinin gerçekten öğrendiklerini uygulayıp uygulayamadığı önem kazanıyor.

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı

Forumdaki erkek üyeler için ayrı bir parantez açmak gerek. Genelde erkekler bu sertifikalara stratejik ve çözüm odaklı yaklaşıyor. Onlar için “bu sertifika bana kariyerimde artı değer kazandırır mı, terfi şansımı artırır mı?” gibi somut sorular ön planda. Eğer cevabı net değilse, bu belgelerin fazla anlamı kalmıyor.

Birçok erkek katılımcı, bu tür sertifikaları “network” kurma fırsatı veya “CV’ye ek bir süs” olarak görüyor. Yani mesele, sertifikanın arkasındaki somut kazançlar. Stratejik düşünceyle yaklaşınca haklılar da; çünkü iş dünyası çoğu zaman belgelerden çok performansa bakıyor.

Peki forumdaki erkek üyeler, sizce bu belgeler uzun vadeli stratejik bir planın parçası olabilir mi, yoksa sadece günü kurtaran bir illüzyon mu?

Kadınların Empatik ve İlişkisel Yaklaşımı

Kadınlar ise genellikle daha ilişkisel ve empatik bir perspektifle bakıyor bu tür etkinliklere. Onlar için zirveye katılmak sadece bilgi edinmek değil, aynı zamanda benzer düşünen insanlarla tanışmak, duygusal bağ kurmak ve motivasyon kazanmak anlamına geliyor.

Sertifikayı saklamak, belki de ileride çocuklarına ya da arkadaşlarına göstermek, “bak ben bu sürecin parçasıydım” demek önemli bir değer taşıyor. Yani belge bir işlevden ziyade, bir hatıraya dönüşüyor. Kadın üyeler için sorum şu: Sizce bu tarz sertifikalar, bireysel gelişimde bir motivasyon kaynağı olmanın ötesine geçebilir mi?

Gerçek Kazanım Nedir?

Asıl mesele şu: Sertifika değil, o süreçte kazanılan bilgi, deneyim ve farkındalık önemli. Yani bir zirvede öğrendiğiniz tek bir cümle bile, bazen hayatınızın yönünü değiştirebilir. Ama bunu dışarıdan kimse ölçemez.

Sertifika, görünür olan kısmı. Asıl görünmeyen kısım ise o etkinliğin sizin düşünce yapınızı, iletişim becerilerinizi ya da problem çözme tarzınızı nasıl etkilediği. Bu yüzden eleştirel yaklaşmak gerek: Sadece sertifika için mi katıldınız, yoksa gerçekten kendinize yatırım yapmak için mi?

Forum Tartışmasına Davet

Burada forum üyelerine birkaç soru bırakmak istiyorum:

- Sizce kişisel gelişim zirvesi sertifikaları iş hayatında gerçekten değerli mi?

- Erkeklerin stratejik yaklaşımı mı, kadınların empatik yaklaşımı mı daha işlevsel?

- Bir sertifikayı saklamanın size sağladığı en büyük tatmin ne oldu?

- Eğer bu belgeler bir işe yaramıyorsa, neden hala binlerce kişi bu etkinliklere akın ediyor?

Sonuç: Değer Belgenin Üzerinde Değil, İçinizde

Kişisel gelişim zirvesi sertifikası, tek başına ne sihirli bir anahtar ne de anlamsız bir kağıt parçası. Onun değeri, sizin ona yüklediğiniz anlamda gizli. Eğer öğrendiklerinizi hayatınıza katıyor, ilişkilerinize ve işinize yansıtıyorsanız; işte o zaman gerçekten işe yarıyor.

Ama sadece duvara asıp tozlanmasına izin veriyorsanız, o zaman bir süs eşyasından fazlası değil. Önemli olan, sertifikadan çok, kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz ve bunu hayata nasıl aktardığınızdır.

Peki siz hangi taraftasınız? Sertifikayı bir araç olarak görenlerden mi, yoksa bir süs olarak değerlendirenlerden mi? Gelin, bu konuda fikirlerimizi paylaşalım ve gerçek bir tartışma ortamı yaratalım.