Soyunup suya girdi. Su altında kalan araçtan sürücüyü kurtaran itfaiyeciye ödül verildi

MPortak

Global Mod
Global Mod
Kükürt yakılması hakkında bilgim olmasa da, Tborsk itfaiye istasyonunda saat alışılmadık derecede sabahın erken saatleriydi.

İtfaiyecilerin teknik bir günü vardır, bu nedenle ekipmanın bütünlüğünü kontrol edin. Petr Benda da yerden birkaç metre yüksekte yükseliyor.

Kontrollerini anlamak için uzaktan kumandayı denedim. Bu fikri batık bir arabadan kurtardıktan sonra 2023 ulusal İtfaiyeciler anketinde ikinci sırayı alan profesyonel, eğer birisini kurtarmaya ihtiyaç varsa her şeyin işe yaraması gerektiğini söylüyor.

Soute'ye aday gösterilmenize nasıl tepki verdiniz?
Güldüm, biraz mizahla algıladım. Editör bana başının belada olduğunu söyledi. Daha sonra yanından geçtiğim genel yazı işleri bürosundan bir telefon aldım. Bu beni eğlendirdi.

Ve son ana kadar hangi şehre geldiğinizi bilmiyor muydunuz?
Hayır, bunu öğrendim ve 11 Nisan'da Prag Kalesi'ne gittim. Ben de kürsüye çıkacağımı biliyordum ama kategorideki adaylar davet edilmedi.

Naziktin. Bu sizin için ne anlama geliyor?
Memnun kaldım, her fiyatı kabul ederim. Sonbaharda bu adam için Ulusal Müze'deki generalimizden cesaret madalyası aldım. Şu ana kadar böyle oldu ve umarım iyi olur.

Geçen yılın etkisine dönelim. Girişte bıraktınız, ne haber?
Bize arabanın Lunica'ya gittiği ve muhtemelen bir kişinin kayıp olduğu söylendi. İlk girişteki meslektaşları suya girmeye hazırlanıyorlardı, bu yüzden yanlarında kuru elbiseler ve can yelekleri vardı. O an araba su altında olsa oraya girmeyeceğimi düşündüm kendi kendime.

Bu iyi bir varsayımdı.
Ay ile ikinci girişle onlara ulaştık. Çocuklar suyun içindeydi, araba ise suyun iki metre altındaydı. Bir polis onun önünde duruyordu, bu yüzden şarkının nerede olduğunu biliyorduk. Kıyafetlerimi çıkarıp oraya dalmam gerektiğini düşündüm. Nemme toti potpe. Budjovice veya Tna nad Vltavou'dan gelebilirsiniz. Hazırlanamayacaklardı, çok geç olabilirdi.

Yani nehir senin suya gireceğin gerçeğini karıştırmadı mı?
Hayır, meslektaşların takım elbise giydiği bir durumdan kaynaklandı. Bunlarla terlemeyin. Şortuma kadar soyunup suya girdim.

Peter Benda
(45 yıl)

Güney Bölgesi İtfaiye ve Kurtarma Teşkilatı'nın Tbor formunda 21 yıl. Bir kimya servis teknisyeni olarak tüm ekipman yelpazesinden sorumluyum. Yaptığı sportif faaliyetlerle itfaiye teşkilatının kayıtlarına girdi. 2015 ve 2017 Bendy Dünya Şampiyonası da dahil olmak üzere TFA ve Güney disiplinlerinde itfaiye teşkilatını temsil etti. Ulusal tırmanma derneğinin uzun süredir üyesiydi.

Uzun olan neydi?
Oraya yüzdüm ve arabanın yerini buldum. Çocuklar iki tane hissettiler. Yere çöktüm ve onları açmaya çalıştım ama işe yaramadı. Pencerenin kapalı olduğunu fark ettim ve kolu dışarıdan hissetmeye çalıştım. Tabii ki çok eğlenceliydi. Sinirlerden dolayı nefesimin uzun süre dayanamamasına şaşırdım. En sonunda kapının kolunu hissettim ve açtım. Meslektaşım ve ben onu arabadan kurtardık ve sağlık görevlilerinin canlandırma yapabileceği yere koştuk.

Gerçek kurtarma operasyonu ne kadar sürdü?
Biz gittikten beş dakika sonra dışarıdaydı.

Benzer semptomlardan mı şikayetçisiniz?
Hayır, bu bireyseldi. Bir meslektaşım fikir almak için atladığında birkaç araba bu şekilde suya girdi. Ama asla tamamen suya batmadı, her zaman dışarıya bakıyordu. Böyle bir olayı ilk defa görüyorum.

İyi fizik itfaiyeciler için önemli bir rol oynuyor mu?
Murit adına onu teselli ediyorum. İtfaiyeci olarak profesyonel sayılabilecek sporlarla uğraştım. Dünya şampiyonalarını birlikte gezdiğimiz temsili takımdaydım.

Düğün gününde iç.
İş öncesi ve sonrası Ürdün'e gidiyoruz. Sabah banyomun ardından yedinci saate kadar bisiklete binip biraz kestirip uyuyacağım. Sonunda ve ünite geldiğinde arabaları ve ekipmanları kontrol edeceğiz. İşbölümü bunu takip eder. Mesela her kuşun bir teknolojisi vardır. Ben de kimya servisinin teknisyeniyim, bu yüzden seni ve solunum cihazını kontrol ediyorum.

Bulunduğunuz pozisyonda nelerden sorumlusunuz?
Starm'ın temel olarak yangın söndürücüyle donatılmış bir çatısı var. Kapalı köpeklerden solunum cihazlarına ve arabalarda donatılmış akşamlara kadar. Tamam. Her şeyin düzgün ve düzgün çalışması için düzenli teknik testler yapmamız gerekiyor.

İş öncesi ve sonrası Ürdün'e gidiyoruz. Sabah banyomun ardından yedinci saate kadar bisiklete binip biraz kestirip uyuyacağım.

Peki alarmdan kaçındıktan sonraki sahne nasıl?
Alarm çaldığında neler olduğunu duyuyoruz. Bu sayede duruma dair iyi bir genel bakışa sahip oluyoruz. Yaya olarak gruplar halinde araçlara ayrılıyoruz. Arabanın nasıl süreceğini hissedin. İki dakika içinde giyinip çiftliğe gitmemiz gerekiyor. Arabayı ayarlayalım.

Bunlardan sonra garaja mı gideceksin?
Burada epeyce var. Şahsen ben pek yukarı çıkmıyorum, merdivenleri tercih ediyorum. Kötü, onları nereye koyuyorsun? Ancak yağmurdan sonra ıslak olarak üzerine binmek pek iyi değil, çok sürtüyor. (güler)

İtfaiyeciliğe nasıl başladınız?
Bir kardeşinin de onlara katılmasını istiyordu. Ne yazık ki başarılı olamadı, trajik bir şekilde öldü. Onun için deneyebileceğimi düşündüm. İşe yaradı ve 21 yıldır buradayım. Ben de gönüllü itfaiye ekibindeydim. Ama ünitemizin girişi yoktu, yine de çok eğlenceliydi. Yılda bir kez bölge toplantısı için oturuyoruz. Profesyonellerle tanıştım ve burada.