Windows 10 Hızlı Başlatma Nasıl Kapatılır ?

Ela

New member
Windows 10 Hızlı Başlatma Nedir?

Windows 10'un hızlı başlatma özelliği, bilgisayarınızı kapatırken veya yeniden başlatırken işletim sisteminin bazı dosyalarını ve verilerini bellekte tutarak daha hızlı bir başlatma süreci sağlar. Bu özellik sayesinde bilgisayarınızı açtığınızda daha hızlı bir şekilde işletim sistemine erişebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda, hızlı başlatma özelliğini kapatmak gerekebilir, özellikle bilgisayarınızı tamamen kapatmak istediğinizde veya işletim sistemini güncellerken.

Hızlı Başlatma Neden Kapatılmalı?

Hızlı başlatma özelliğini kapatmanın bazı avantajları vardır. Özellikle sistemdeki bir sorunu gidermek veya güncellemeleri tam olarak uygulamak istediğinizde bilgisayarınızı tamamen kapatmanız gerekebilir. Hızlı başlatma özelliği devre dışı bırakıldığında, bilgisayarınız kapatıldığında tüm sistem dosyaları ve işlemleri tamamen kapatılır ve bellek boşaltılır, bu da daha temiz bir başlangıç sağlar.

Windows 10 Hızlı Başlatma Nasıl Kapatılır?

1. Ayarlar Aracını Açın:

İlk adım olarak, Windows 10'daki Ayarlar aracını açmanız gerekiyor. Bunun için Başlat menüsünden Ayarlar'a tıklayabilir veya Windows tuşu + I kısayolunu kullanabilirsiniz.

2. Güç ve Uyku Ayarlarını Seçin:

Ayarlar aracında, "Güncelleştirme ve Güvenlik" seçeneğine tıklayın. Ardından soldaki menüden "Güç ve Uyku" seçeneğini bulun ve tıklayın.

3. Güç Ayarlarını Değiştir:

"Güç ve Uyku Ayarlarını Değiştir" bağlantısına tıklayarak güç ayarlarını değiştireceğiniz bir pencere açılacaktır.

4. Ek Güç Ayarlarına Gidin:

Açılan pencerede, "Ek güç ayarları" bağlantısını bulun ve tıklayın. Bu seçenek, hızlı başlatma gibi gelişmiş güç seçeneklerine erişmenizi sağlar.

5. Hızlı Başlatma Ayarlarını Değiştirin:

"Ek güç ayarları" penceresinde, "Seçili planı düzenle" bağlantısına tıklayın. Ardından "Değişiklik yapılabilir güç ayarlarını göster" seçeneğine tıklayın.

6. Hızlı Başlatma Seçeneğini Kapatın:

Açılan pencerede "Hızlı Başlatma (Tavsiye Edilir)" seçeneğini bulun ve yanındaki kutuyu işaretlemekten çekinerek bu özelliği devre dışı bırakın.

Başka Hangi Yollarla Hızlı Başlatma Kapatılabilir?

Hızlı başlatma özelliğini kapatmanın başka yolları da vardır. Bazı kullanıcılar, BIOS veya UEFI ayarlarına girerek hızlı başlatma özelliğini devre dışı bırakmayı tercih ederler. Bu ayarlar bilgisayarın anakartında bulunur ve üreticiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak bu yöntem, daha teknik bilgi gerektirebilir ve yanlış yapıldığında bilgisayarınıza zarar verebilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır.

Sonuç

Windows 10'daki hızlı başlatma özelliği, bilgisayarınızı daha hızlı açmanıza olanak tanırken, bazı durumlarda bu özelliği devre dışı bırakmak gerekebilir. Özellikle sistem sorunlarını gidermek veya tam bir kapatma gerektiren durumlarda, hızlı başlatma özelliğini devre dışı bırakmak faydalı olabilir. Yukarıdaki adımları takip ederek, Windows 10'daki hızlı başlatma özelliğini kolayca kapatabilirsiniz.