1 Kaşık fındık ezmesi Kaç Kaloridir ?

Ela

New member
1 Kaşık Fındık Ezmesi Kaç Kaloridir? Masadaki Tatlı Krizinden Doğan Hikâye

Geçen hafta sonu arkadaşlarla evde film gecesi yapmaya karar verdik. Patlamış mısır, cips, kolalar hazırlanmıştı ama benim gözüm sürekli dolabın bir köşesinde duran kavanoz fındık ezmesine kayıyordu. Kaşığı kaptığım gibi “Şöyle bir kaşık yesem ne olur ki?” dedim içimden. Ama işte o an masada kopan tartışma, sanki dünya ekonomisini konuşuyormuşuz gibi derinleşti: “1 kaşık fındık ezmesi kaç kaloridir?”

Çözüm Odaklı Erkeklerin Hesap Kitap Dünyası

İlk olarak söze giren Serkan oldu. O tam bir hesap makinesi gibidir, kafasında sürekli kalori, gramaj, makro hesaplar döner.

— Arkadaşlar, 1 kaşık fındık ezmesi ortalama 90-100 kalori civarıdır. Ama tabi bu, kaşığın büyüklüğüne göre değişir. Çay kaşığı mı, yemek kaşığı mı? Hatta tepeleme mi, yoksa silme mi?

Masanın diğer tarafında oturan Burak hemen telefonundan beslenme uygulamasını açtı.

— Durun durun, rakamları netleştirelim. Uygulamaya göre bir yemek kaşığı fındık ezmesi 16-18 gram geliyor ve yaklaşık 100 kalori. Ama şekerli mi, şekersiz mi, o da önemli!

Mehmet ise stratejik bakış açısıyla araya girdi:

— Ben size şöyle söyleyeyim. Eğer spor yapıyorsanız, 1 kaşık fındık ezmesi aslında güzel bir enerji kaynağıdır. Antrenmandan önce alırsanız fayda, yatmadan önce yerseniz zarar. Yani mesele sadece kalori değil, zamanı ve stratejisi.

Erkekler çözüm odaklıydı: hesap, uygulama, strateji. Konu basit bir kaşık fındık ezmesiydi ama anlatışları sanki borsa analizi gibiydi.

Empatiyle Yaklaşan Kadınların Perspektifi

Tam o sırada Ezgi kahkahasını bastı.

— Ya siz ciddi misiniz? Benim için 1 kaşık fındık ezmesi demek, sınav öncesi moral, iş stresi sonrası terapi demek. O an kaloriyi değil, içimi ısıtan tadı düşünüyorum.

Derya hemen ekledi:

— Evet! Geçen gün kötü bir haber almıştım, canım çok sıkılmıştı. Kavanozu açıp bir kaşık aldım, sanki moral seviyem %50’den %90’a çıktı. O yüzden benim için o kalori değil, terapi kaşığıdır.

Masadaki üçüncü kadın, Elvan, daha ilişki odaklı bir örnek verdi:

— Ben fındık ezmesini eşimle paylaşınca daha keyifli oluyor. Tek başına yesem suçluluk hissi geliyor, ama birlikte kavanoza daldığımızda o kalori de hafifliyor sanki. Çünkü mesele paylaşım.

Kadınların bu yaklaşımı, sohbeti aniden formüllerden çıkarıp duygu yüklü bir boyuta taşıdı.

Masada Çatışan İki Yaklaşım

Serkan kaşlarını çatarak gülümsedi:

— Yahu tamam da, böyle giderse kimse kilo veremez. Kalori dediğin matematik işidir. 1 kaşık fındık ezmesi = 100 kalori. Nokta!

Ezgi gözlerini devirdi:

— Sen rakamlarına takıl, ben çikolatalı fındık ezmesinin verdiği mutluluğa takılıyorum. İnsan bazen kalori hesabı yapmadan da yaşamalı.

Mehmet araya girdi, hakem edasıyla:

— Aslında ikiniz de haklısınız. Kalori hesabı yapmak önemli, ama hayat sadece matematik değil. Tadını çıkarmazsan, o 100 kalori zaten boşa gitmiş olur.

O anda masada kahkahalar yükseldi. Çünkü herkes fark etti: Fındık ezmesi sadece kaşığın ucundaki tat değil, aynı zamanda masanın ortasında dönen tartışmaların kaynağıydı.

1 Kaşık Fındık Ezmesi = 100 Kalori + 100 Hatıra

Burak tekrar telefonuna gömülüp ciddi ciddi açıklama yapmaya devam etti:

— Arkadaşlar, bakın bilimsel olarak 1 gram fındık ezmesi ortalama 6 kalori. Yani 16 gramlık bir yemek kaşığı = 96 kalori. Bunu böyle düşünün.

Ama Ezgi hemen lafa atladı:

— Yani bir kaşık fındık ezmesi yediğimde 96 kalori, ama aynı zamanda 96 damla mutluluk demek. Rakamların dışında da bir anlamı var.

Elvan gülerek ekledi:

— Bence biz bu meseleyi şöyle çözelim: Erkekler hesap yapsın, biz yerken daha az suçluluk duyalım. Siz strateji geliştirin, biz duygusal faydasını çıkaralım.

Masanın tamamı kahkaha attı. Çünkü fark ettik ki mesele sadece “kaç kalori” değil; “o kaloriyi nasıl hissettiğimiz.”

Sonuç: Kaşık Kaşık Hayat

Gece bitip herkes evine dağılırken kafamda şu düşünce kaldı: 1 kaşık fındık ezmesi kaç kaloridir sorusunun aslında iki cevabı var. Erkeklere göre: net, ölçülebilir, hesaplanabilir yaklaşık 100 kalori. Kadınlara göre: moral veren, paylaşımı güçlendiren, kalpleri ısıtan bir tatlı an.

Demek ki mesele sadece kaloriler değil; bazen bir kaşık fındık ezmesiyle hayata kattığımız küçük mutluluklar. Belki de asıl hesap bu: Kaç kaşık mutlu olduk?

O yüzden ben artık şöyle düşünüyorum: 1 kaşık fındık ezmesi = 100 kalori + 1 güzel anı. Ve bazen o anı, bütün diyet listelerinden daha kıymetli.

---

Kelime sayısı: 826