Lipno yakınlarında müteahhitlere karşı savaşıyor ve buranın Avusturya'daki göllerle karşılaştırılamayacağını söylüyor.

MPortak

Global Mod
Global Mod
Pavla Setnikova, Çek Cumhuriyeti'nin Budjovice kentindeki Hork vana kulübünde sahneye çıktığında 1000'den fazla kişi onu dinliyordu. Lipno ve yerel yatırımcılar hakkında görüştüler.

Yazar olmasam da aşağıdaki röportajın başında şaşırdım. İngiliz aktris ve en ünlü kitapların yazarı Beatrix Potter'ı kişisel rol modeli olarak görüyor. 20. yüzyılda, bölgeyi iş ve sanayi turizminin yol açtığı yıkımdan kurtarmak için kuzeybatı İngiltere'deki buzul göllerinin çevresinde arazi satın aldı.

Lipno'da da benzer bir tehlike görüyor musunuz?
Son yıllarda, özellikle Lipno'nun sol yakasında, kalkınma faaliyetlerine yönelik bir yön ortaya çıktı. Eğer bunlar sonuna kadar taşınırsa, manzaraya yönelik tehdit, Beatrix Potter'ın ünlü rehinci dükkanından kurtardığı Derwentwater buzul göllerinin tehlikesine benzer. Kitabın basımı için ödenen meblağ, tehdit altındaki arazilerin toplanmasına aktarıldı. Filme çekildi ve İngiltere, 1997'de daha önceki ayrımcılık nedeniyle yazardan özür diledi. Satışın aktif bir savunucusu ve bir kadın olarak, 20. yüzyılın başında toplumda pek çok sorun yaşadı.

Lipnosko'daki çalışma koşullarını ve gelişimini sıkı bir şekilde geliştiriyoruz. Dolayısıyla burada bulunabilecek dinlenme tesislerinin kapasitesi tam olmaktan uzaktır. Bu konu hakkında ne düşünüyorsun?
Mevcut ölümlerin tamamı tamamlanırsa yerel yaşam kalitesi düşebilir ve Lipno yamaçlarında rekreasyon gerçekleşemeyebilir. Avusturya'da, Norveç'te ya da İngiltere'de buna benzer pek çok bölgeyi bizzat gezdim. Kitle turizmi endüstrisi var, Nelkaj yakınlarında çitlerle çevrili bir apartman kasabası var, gençler yaşamak için seyahat etmek için özgürlük istiyor. Ve intikam mı getireceksin? Çalışan bir kişiye ilk kez bir arsa ve bir arsa verilecek, ayrıca işlerin çoğu sadece sezonluk, bazıları hizmetçi tutuyor. Daimi ikamet sahibi biri için bu tür hizmet ve satın alma gelişmeleri genel kasaya neredeyse bir günlük transfer anlamına geliyor. İlk gezi bana ürünlerle daha iyi bir ilişki kurmanın mümkün olduğunu gösterdi. Gayri safi yurtiçi hasılası olmayan, nüfusu olan bir ülke. Ve bu kesinlikle sağlıklı bir yaşam ortamını etkiliyor.

Bu ölümleri eleştiren bir dernek kurdunuz. Karşı taraftan Lipno ile hiçbir ilişkiniz olmadığını söyleyen sesler var. Bu doğru mu?
Çek Cumhuriyeti'nin Budjovice şehrinde doğdum ve uzun süre Dobr Vod'a gittim. Yetmişli yıllardan beri ailemin Güney'deki pek çok kişi gibi Lipno'da bir kulübesi var. Ara sıra oraya giderim, çocukluğumdan beri şehirle bir ilişkim var. Bölgedeki kayda değer yapılaşmayı fark etmeye başladığımda, yerel halkın bulunduğu ve onsuz bu işin mümkün olamayacağı bir dernek kurdum. Hidrobiyoloji alanında birçok uzmanla çalışıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana bunlara sekiz dernek daha katıldı.

Geliştiricilere Lipno'yu çevredeki göllerle Avusturya ile karşılaştırmalarını söyledi.
Ortalama derinliği altı buçuk metre olan Lipno madeni bunlarla karşılaştırılamaz. Avusturya'da çok sayıda göl var. Bildiğim kadarıyla evlerin bir kısmı kalıcı ikamet için yapılıyor, belki aralarında kamp da kurulacak.

Pavel Setnikov

İktisat Fakültesi'nden ekonomi ve yönetim bölümünden mezun oldu. Proje yöneticisi olarak yirmi yıllık deneyime sahip. Kızıyla birlikte seyahat etmekten ve yürüyüş yapmaktan hoşlanan bekar bir anne. Şu anda BT alanında çalıştığı Prag'da yaşıyor ve düzenli olarak Lipno'yu ziyaret ediyor.

Geçtiğimiz yıl dernek olarak Krajina Lipno adında mimarlık öğrencilerinden oluşan gezici bir grup örgütlediniz ve Lipno'nun nasıl gelişebileceğini çalışmalarda sundunuz. Onun hakkında en çok ne ilginizi çekti?
Tarlaların kullanımının yanı sıra, tarihi yolların restorasyonu ve bunların geleneksel patikalar ve yeni güzergahlar olarak kullanılması. Lipno'daki bazı kasabaların hiçbir şekilde bağlantısı yok. Öğrencilere göre bu tür şeyler için Lipno'nun kapatılması gerekiyor.

İnşaattan yerel halkın da böyle bir manzarayı istediği izlenimini ediniyor musunuz?
Onlara göre evet. Esas olarak gençlerde görülür. Bildiğimiz gibi İskoçya'da ormanın içinde çitsiz evlerin olduğu, güzel batının satılık olduğu projeleriniz var. Lipno'da olup bitenler geleceğe yönelik bir kavram değil. Bana göre spekülatif bir yatırım binası. Çoğu zaman zevkli binaların olmayışı, şehircilikten uzak paylaşımlar nedeniyle ortaya çıkıyorlar, çünkü yatırımcı mümkün olduğu kadar ucuza inşa etmeye çalışıyor. Frymburk yakınındaki Vtrnk köyü leatoya bölünmüş, binalar köpek gibi. Sosyal sorumluluk gerektiren bir iş değil. İstisnalar olmasına rağmen. Kalkınmaya karşı değiliz ama sürdürülebilir olması gerekiyor. Amirlerimiz de bazı projeleri askıya alan sorumlu yöneticilerin değerlendirmelerini doğruluyor.

Bu, insanların Lipno'nun ne durumda olduğunu anlamaya başlayacağı anlamına mı geliyor?
Bu tür projelere karşı çıkan yerel sakinlerin dilekçelerinde hâlâ imzalarımız var. Öte yandan, yerel halkın konfor alanından çıkmasının zor olduğunu anlıyorum, bu yüzden hızın arka planda kalmasına izin verin. Her şeyden önce, gençler gittiği için bölge sıkıntı çekiyor, çünkü yaşlılar sorun yaratmak istemiyor ve çoğu zaman yerel meclislerden birinden istifa ediyorlar. Lipn nad Vltavou'daki belediye politikacıları sakinlerin memnun olduğunu iddia ediyorsa, bu böyle olmak zorunda değil. İklim koşullarım var. Bunun için çevreyi hazırlamalıyız, kayak pistleri yapmamalı, ormanları kesmemeliyiz. Ağaç en az elli yıl büyür. Lipno 30 yılda iki derece ısındı. Bunun su güvenliği üzerinde etkisi vardır. İçme suyunda da sorunlar yaşanabilmektedir. 50 yıl sonra ne olacağını biliyor muyuz? Apartmanlar kuyulardan su çekiyor ve ne kadar kaldığını kimse bilmiyor.

Site sakinlerini zemine tam dikkat etmeleri konusunda uyarmaya çalışıyorsunuz. Bir süre önce kadınların ilgisinden de memnun olduğunuzu söylemiştiniz. Bu, uğruna çabaladığınız bir değişiklik mi?
Bugün bazı editörler Rusya'daki bu tür yatırım faaliyetlerine asgari düzeyde özenli ve özenli davranıyor. Modern düşünün ve mantıklı olun. Yatırım yaparken bile başarılı olmak için yüzlerce yeni numara deneyin. Somon yöntemiyle. Önce kamu altyapısını kurmaya başlayacaklar, sonra yenisini paylaşmaları kolaylaşacak. Ya da girişimciliğin ölümünü apartmanların, aile evlerinin inşası olarak ilan ediyorum ama gerçekte bu kalıcı bir konut değil, bir tatil evi. Cemaat siyasetçilerinin insanlara tüm gerçeği söylemediği gerçeğiyle sıklıkla karşılaşıyoruz. Nasıl yapılır? Her şeyin başladığı yer olan dünyanın gelgitlerindeki değişimlerin daha fazla farkında olmalıyız. Biz bunu anlatmaya, kamuoyunu tartışmaya teşvik etmeye çalışıyoruz.